מחקרים מראים, כי הרושם הראשוני נקבע בין 17 ל-90 שניות מרגע המפגש, וכי קל יותר ליצור רושם ראשוני חיובי מאשר לשנותו אחר כך.
חלק גדול מהרושם הראשוני שאתה יוצר מורכב לא ממהשאתה אומר, אלא מאיך שאתה אומר את הדברים. אתה יכול לומר את אותו המשפט בכמה אופנים, ובכל פעם הרושם שתיצור שונה.
הרושם הראשוני מורכב ברובו משפת הגוף ומתקשורת בלתי מילולית, הכוללת: טון דיבור, קשר עין, הופעה חיצונית, אופן הליכה, ועוד. ככל שתכיר ותתרגל את הרכיבים האלו, כך תוכל להעביר שדר בטוח, נינוח ומוכן לקשר וליצור רושם ראשוני חיובי יותר.
עמידה בזמנים
לעולם אל תאחר לריאיון עבודה. זה הסימן המטריד ביותר את המראיינים. שימוש בהסברים כמו "לא מצאתי בדיוק את המשרד", "היה סיפור עם החנייה", "האוטובוס איחר" וכדומה, אינם עוזרים, אלא רק להפך – הם מרגיזים את המראיין ומסגירים את העובדה, כי לא התכוננת מראש ולא לקחת בחשבון תקלות אפשריות, דבר המעיד על חוסר התארגנות ואולי אפילו על חוסר רצינות.
חשוב מאוד להקדים לפגישה, כדי להותיר לעצמך זמן להירגע, לשתות משהו, להתרגל לאווירה של המקום, לכבות את הפלאפון ואולי אף לאסוף מידע חיוני. מסיבה זו רצוי להכיר את המקום שבו מתקיים הריאיון, לבדוק דרכי הגעה ולתכנן את הזמן כראוי. ההמלצה היא לתכנן הגעה של כ-15 דקות לפני הזמן שנקבע לריאיון. לעתים, על המרואיין למלא פרטים אישיים לפני, וזה גם זמן להתרעננות.
לחיצת יד
לחיצת יד מעבירה מסר בלתי מילולי, הניתן לפירוש על ידי המראיין בדרכים שונות. לחיצת יד רופסת עשויה להתפרש כחולשה או כחוסר עניין; לחיצת יד חזקה מדי – כאגרסיביות. ישנם תחומי עיסוק שבהם יש חשיבות ללחיצת יד בתחילת הריאיון (כמו בתחום המכירות והשיווק), אך פעמים רבות הגשת היד על ידי המרואיין, מבלי שהושטה לו יד, עלולה להתפרש כחדירה למרחב הפרטי וכחוסר הבנת הסיטואציה. לכן ההמלצה היא לא ללחוץ יד, אלא אם המראיין מושיט לך את ידו. אם אתה מנוע מלחיצת יד מסיבה דתית, תרגל מראש סירוב עדין, אך משדר ביטחון.
הופעה חיצונית
ההופעה והלבוש חשובים ביותר ליצירת הרושם הראשון. אל תשאיר את ההחלטה בנוגע ללבוש לרגע האחרון: היה מוכן מראש וודא, כי הפריטים הרצויים נקיים וזמינים. באופן כללי, הופעתך צריכה להיות סולידית ומכובדת. עם זאת, חשוב שתרגיש נוח עם פריטי הלבוש השונים. הימנע מהחצנת יתר של המראה החיצוני שלך על ידי אביזרים ופרטי לבוש לא חיוניים.
שפה ושימוש בסלנג
יש להימנע מסלנג או משפה "חברית" מדי עם המראיין. מרואיינים רבים מנסים למצוא מפלט מהלחץ ומהחרדה על ידי יצירת שיחה חברית יתר על המידה. התנהגות כזו עלולה ליצור רושם ראשוני לא טוב. נסה להימנע מכך.
שפת גוף
תרגל מול המראה שימוש בשפת גוף, המשדרת ביטחון ונינוחות. בזמן אמת, הקפד על הליכה ישרה, גוף ישר, כתפיים ישרות ולא שמוטות; החזק את תיקך ביד שמאל, כדי ללחוץ את יד ימין בעת הצורך, חייך כדי לשדר חיוביות בשניות הראשונות של המפגש.
המתן שהמראיין יזמין אותך לשבת והימנע מלהניח על השולחן מפתחות, פלאפון או חפצים אחרים. שב מול המראיין בזווית מעט אלכסונית. מקובל לשבת כאשר הגב נוגע בגב הכיסא, בלי להישען לגמרי. ברגע שהתיישבת, הנח את תיקך למרגלותיך, ולא כמגן חוסם המשדר התגוננות.
הצלחה בריאיון עבודה היא, לעתים קרובות, תוצאה של מיומנות או ניסיון. ככל שתרבה לתרגל את עצמך, מול מצלמה או מראה, במצבים של ריאיון עבודה, יגברו הסיכויים שתצליח להעביר את המסר הנכון למראיין. בהצלחה!