בגרות לחרדים – איך משלימים תעודת בגרות?

בגרות לחרדים – איך משלימים תעודת בגרות?

תעודת בגרות היא תעודה המוענקת לאחר סדרה של בחינות במקצועות ובמסלולים שונים והיא מהווה תנאי קבלה בסיסי לרוב מוסדות הלימוד האקדמיים.

תעודת בגרות

עבור תעודת בגרות בסיסית יש צורך להיבחן ב-20 יחידות לימוד. קיימות תעודות מיוחדות, כמו 'בגרות מדעית' 'בגרות טכנולוגית', ועוד. יחידות הלימוד הבסיסיות כוללות את כל מקצועות היסוד: אנגלית, מתמטיקה, ספרות, אזרחות, עברית, תנ"ך והיסטוריה. יחידות נוספות גמישות, בהתאם להעדפותיו של הנבחן.

בגרות דתית ובגרות חרדית

חלק מהתכנים של מבחני הבגרות עברו התאמה תרבותית. כך, למשל, תכנית הלימודים בתנ"ך כוללת חומרי לימוד ושאלונים שונים עבור המגזר החילוני, המגזר הדתי-לאומי והמגזר החרדי. התאמה קיימת גם בספרות ובמקצועות נוספים. כיום, משרד החינוך לא מאפשר להרכיב תעודת בגרות אחת משאלונים למגזרים שונים (ביחידות שבהן קיימת אפשרות כזו).

בגרות אינטרנטית ובגרות אקסטרנית

בגרות אינטרנטית מיועדת לנבחנים לתעודת בגרות במהלך התיכון. נבחן שטרם סיים כיתה י"ב יוגדר בדרך כלל כנבחן אינטרני ולימודיו מתואמים עם מוסד הלימודים שבו הוא לומד. נבחן אקסטרני הוא נבחן עצמאי, המתנהל באופן ישיר מול משרד החינוך. יחידות שונות במשרד החינוך מיועדות לנבחנים השונים. לעתים, מועדי הבחינות שונים אף הם.

האם תעודת בגרות היא תנאי חובה ללימודים אקדמיים?

ברוב המכללות והאוניברסיטאות, תעודת בגרות היא תנאי חיוני לקבלה. עם זאת, קיימים כמה יוצאי דופן.

האוניברסיטה הפתוחה אינה דורשת תעודת בגרות, מתוך חשיבה, שהרמה הגבוהה של התרגילים והבחינות תעניק סינון טבעי כבר בשנת הלימודים הראשונה.

חלק ממקומות הלימוד מעניקים הקלה לסטודנטים שגילם 30 או יותר. במקומות אלו, סטודנטים בני 30+ זקוקים לבגרות באנגלית ובחשבון בלבד.

תעודת בגרות לבוגרות סמינרים

תכנית הלימודים של סמינרים חרדים מסוימים כוללת תעודת בגרות חלקית או מלאה. במרבית הסמינרים נערכים מבחני סולד – 'מבחני חוץ'. החל משנת 2013, הוכרו מבחני סולד (מבחני חוץ) כבסיס לתעודת בגרות והם מהווים תחליף ל-11 יחידות לימוד.

תעודת בגרות לבוגרי ישיבה

בוגרי ישיבה, המשלימים את מבחני הבגרות, נאלצים להתמודד עם חומרי לימוד ושיטות לימוד שונות וחדשות. בחלק ממקומות הלימוד קיימות הקלות עבור בוגרי ישיבה.

מה חשוב לדעת כשמשלימים מבחני בגרות?

עבור חלק ממסלולי הלימוד האקדמיים יש צורך במספר יחידות גבוה מהנדרש בכמה מהמקצועות, כמו אנגלית או מתמטיקה. על מנת להתקבל למוסד לימודים אקדמי, יש לעמוד בדרישות ציון ה"סכם". ה"סכם" הינו שקלול בין ממוצע הבגרויות לבין הציון הפסיכומטרי. ציון בגרות גבוה משמעותי במיוחד בענפים שונים כמו מדעים או הנדסה. 

כתיבת תגובה