בשנים האחרונות זוכה נושא שפת הגוף לתשומת לב רבה. זהו המרכיב המשמעותי ביותר בתקשורת הבינאישית, ועם זאת המרכיב העלום ביותר – בשל היותו לא מודע ברובו. מסרים רבי עוצמה עוברים דרך ממד זה, ואלה קובעים לעיתים לשבט או לחסד את המשך התקשורת, ללא קשר תוכן המילולי של השיחה.
לא הכל נתון בידינו. הרבה מהאישיות שלנו עוברת בצורה טבעית, ונסיונות להיות בשליטה עלולה לפגוע בטבעיות. אבל מודעות לטעויות בסיסיות עשויה לשפר את אחוזי ההצלחה בראיון עבודה.
שפת גוף בתרבויות שונות
ישנם הבדלים בשפת הגוף בין תרבויות. למשל, באתיופיה ובארצות המזרח נהוג להשפיל את המבט כדרך להבעת כבוד, בעוד בתרבות המערבית השפלת מבט מתפרשת כבושה או כחוסר תקשורת. באופן בסיסי רוב ההבדלים בין התרבויות הם בעיקר בעוצמת התנועות או הקול. בעת מפגש בין תרבויות חשוב להכיר את ההבדלים וכך לוודא שלא מועבר, בטעות, מסר שונה מהמסר המתוכנן.
שליטה בשפת הגוף
שליטה ושינוי שפת הגוף קיימות הן באופן טבעי והן באופן נרכש. לדוגמא, שימוש בשפת גוף על מנת לזכות בחמלה או לצורך הבעת כוח או הצלחה נפוץ מאד, והוא נעשה באופן יזום אצל נזקקים, אנשי מכירות או פוליטיקאים.
מילון לזיהוי ושימוש: שפת גוף
אנשים מזהים את המסר המועבר באמצעות שפת הגוף באופן טבעי ואינטואיטיבי, אך לעיתים מתקשים להגדיר לעצמם את הדרך בה השפיעה שפת הגוף על ההבעה וההבנה. הנה דוגמאות לשדרים מסוימים המועברים באמצעות שפת הגוף.
פתיחות
ידיים פתוחות, הורדת מעיל, התקרבות, רכינה קדימה, רגליים לא משולבות, ידיים משולבות בעדינות על פלג הגוף התחתון.
התלהבות
שמץ של חיוך; תנוחת גוף זקופה; ידיים פתוחות; זרועות מושטות קדימה; עיניים פקוחות וערניות; קול מלא חיים.
התגוננות
גוף נוקשה; ידיים/רגליים משולבות חזק; קשר עין מינימלי; שפתים קמוצות; ראש מוטה מטה עם סנטר לכיוון החזה; ידיים מאוגרפות; אצבעות לופתות את הזרועות המשולבות; השענות לאחור בכיסא.
כעס
גוף נוקשה; ידיים מאוגרפות; שפתיים סגורות בקו ישר ומהודק; קשר עין מתמשך עם התרחבות אישונים.
מוכנות
רכינה קדימה בכיסא; יד בחצי גובה; נינוחות אך עם הבעת פנים ערנית; עמידה עם ידיים על המותניים ועם רגליים פשוטות מעט.
הערכה
ראש מוטה מעט הצידה; ישיבה בקצה הכיסא עם ראש חלק גוף עליון נוטה קדימה; ליטוף סנטר או משיכת זקן.
עצבנות
כחכוח גרון; תנועת יד-פה; כיסוי הפה בדיבור; משיכת אוזן; עיניים מרצדות; עיוות שפתיים או פה; העברת משקל מרגל אל רגל בעמידה; נקישות באצבעות; נענוע רגל; צעידה הלוך ושוב; שריקה.
חשדנות/סודיות
הימנעות מקשר עין או התחמקות ממבטו של האחר; מבט על האחר והצידה; נגיעה באף או שפשופו; התבוננות או פזילה מעל למשקפיים.
סרבנות/ספקנות
נגיעה באף או שפשופו; מצמוץ בעיניים או שפשופן; ידיים ורגליים משולבות; גוף נרתע; כחכוח גרון; ידיים משפשפות זו את זו; משיכת אוזניים; גבות מורמות.
ביטחון/סמכות
קצות האצבעות של שתי הידיים נוגעים אלו באלו – ככל שהידיים גבוהות יותר הביטחון רב יותר; רגליים מונחות על השולחן; הישענות לאחור כשהידיים שלובות מאחורי הגוף בתנוחת גוף גאה וזקופה, והסנטר קדימה; קשר עין מתמשך; מצמוץ מועט בלבד.
הזדקקות לעידוד
צביטת בשר הידיים; שפשוף קל של חפץ איש (טבעת, שעון) או ליטופו; כסיסת ציפורניים או בדיקת העור סביב הציפורן.
תסכול
אחיזת ידיים חזקה או נפנוף אגרופים; סחיטת ידיים או שפשוף חלקו האחורי של הצוואר; נשימות קצרות ומבוקרות; מבט בוהה; העברת ידיים בשערות; רקיעה ברגל.
שעמום/חוסר עניין
הראש מונח על היד; סגירת עפעפיים; תנועה נינוחה או נרפית; תיפוף באצבעות או רקיעה ברגל; טלטול רגליים; מבטים ריקים; מעט קשר עין; קשקוש על נייר; שפתיים שמוטות.
שפת גוף אישית
לכל אחד שפת גוף אישית משלו. תנועות ידיים מועדפות, צורת הליכה. התבונן במראה או בהסרטה עצמית ולמד את שפת הגוף שלך. מה היא משדרת? האם זהו הרושם אותו אתה מעוניין להעביר? האם יש תנועות שהיית מעוניין ללמוד לוותר עליהם, או תנועות שהיית רוצה לאמץ?
מומלץ לעשות הדמיה מול מראה או מול חבר שיצלם אותנו עם מצלמה כדי שנראה ונוכל לשפר את מה שטעון שיפור בשפת הגוף שאנו משדרים.
בהצלחה!